Dags för årets cykelmässa - Så skyddar du dig mot stöld
I helgen anordnas Sweden Bike Expo och cykelaktörer från hela Sverige kommer till Stockholmsmässan för att delta under mässan som pågår 24-26 mars. Ett ämne som alltid är högaktuellt är frågan om cykelstölder. - Det stjäls väldigt många cyklar varje år och mörkertalet är stort, men det finns sätt att skydda sig på, säger säkerhetsexperten Pär Sandevik som finns på plats under mässdagarna.
När cykelmässan Sweden Bike Expo i helgen anordnas i Stockholm samlas aktörer och cykelentusiaster från hela Sverige för att prata om allt som har med cyklar att göra.
Något som alltid blir ett hett ämne under mässan är frågan om cykelstölder. Hur skyddar man sig egentligen mot cykelstöld? Pär Sandevik är expert på området och han deltar på mässan. Han brinner för att hjälpa människor att förebygga stöld.
- Den som har varit med om det vet att det är otroligt tråkigt att inte få behålla sina prylar. Det jag försöker göra är att bidra med kunskap om hur man kan öka sina chanser att undvika stöld, säger Pär Sandevik på säkerhetsföretaget Smartsand AB. Han förespråkar som alla andra att man ska ha ett ordentligt lås men menar också att detta inte räcker. Han menar att det finns stor anledning att också komplettera med en stöldmärkning.
- Låset vet tjuvarna hur de ska bryta upp. Det tar en skicklig cykeltjuv inte mer än några sekunder att bryta upp ett godkänt lås. Men att märka sin cykel innebär betydligt mycket mer problem för tjuven, säger Pär. Han är inte ensam om att förespråka metoden som kallas för ISR-märkning.
Anna Schelin som är polis i Huddinge menar att det finns många fördelar med att stöldmärka sin cykel.
- Polisen formligen ”drunknar” i upphittade cyklar men det är väldigt svårt att hitta ägare då många inte bryr sig om att göra en polisanmälan och beskriva sin förlorade cykel. Jag har själv fått tillbaka dotterns stulna cykel tack vare att den var stöldmärkt. Vi hittade inte våra papper med ramnummer hemma, så vi kunde inte uppge det vid anmälan, men tack vare märkningen så hittade polisen oss i alla fall och vi kunde få tillbaka cykeln, säger Anna.
Om Stöldskyddsmärkning:
Stöldmärkningen, som kallas för ISR-märkning, består av ett antal dekaler som sätts fast på olika ställen på cykeln vilket ska ha en avskräckande effekt. Skulle cykeln ändå bli stulen så kan Polisen enkelt spåra vem ägaren är via ett internationellt register. Ägaren registrerar sig i samband med märkningen av sin cykel. Polisen ser stora fördelar med att använda ISR-märkning till både cyklar men också barnvagnar och liknande prylar.
Publicerad:2017-03-23 10:07 CETPresskontakt: Emil Cardebrant 073-9883550 emil@dobbler.se