Cykelsäsongen är här – liksom cykeltjuvarna
Vi pendlar med cykel, tränar på cykel, drömmer om motor på cykel och blir – inte så sällan – av med cykeln. Flera cykelstölder har anmälts i Järfälla de senaste veckorna.
– I dag är tjuvarna så fräcka att de kan stjäla mitt på dagen för att folk är så stressade och bara springer förbi utan att tänka på vad som händer, säger Jonny Lindroos som driver cykelbutiken Sportson i Barkarby.
Jonny Lindroos märker ofta av stölderna närmare sommaren, när folk kommer in för att ersätta sin stulna cykel.– Vi levererar på årsbasis kanske 70-100 cyklar på försäkring, men det kan variera från ett år till ett annat, säger han.
18 anmälningar
Under valborgshelgen kom tio anmälningar in om stulna cyklar, runt Jakobsbergs station och i Barkarby-Skälby och Viksjö. På de senaste två veckorna har 18 anmälningar kommit in i Järfälla, och totalt i år är det 88 anmälningar. I fjol var siffran 82 för samma period.
– Vi räknar med att antalet stölder ökar nu när det blir varmare, säger Albin Näverberg på lokalpolisen i Järfälla. Flera av stölderna tror polisen handlar om spontana infall. – Ofta är det ungdomar eller vuxna som är på väg till ett firande och är påverkade. De ser en ledig cykel och tar den. Det är det gamla begreppet: tillfället gör tjuven, säger Albin Näverberg. De cyklarna återfinns ofta i närheten av badplatser, busstationer eller andra samlingsplatser. Men flera av stölderna under våren har också skett ur förråd och garage.
– Många av de cyklarna kommer omlackerade och smått förändrade att hamna på Blocket eller samlas i en container för att köras iväg till en annan ort än Stockholm, säger Albin Näverberg. Både polisen och cykelhandlare vittnar också om fräcka metoder från tjuvarna. Som att sabotera en låst cykel på stationen, för att ägaren ska lämna kvar den där.
– De pajar låset eller liknande för att du inte ska kunna ta hem cykeln utan låta den stå kvar. Sedan kommer de tillbaka när det är mindre folk kvar och stjäl den, säger Jonny Lindroos.
Tar tio sekunder
Ofta använder sig också cykeltjuvarna av batteridrivna vinkelslipar.– Är det helt fritt och man kan gasa på så tar det typ tio sekunder att såga upp låset, säger Jonny Lindroos. Både polisen och Jonny Lindroos tipsar om att ha ett godkänt lås och gärna mer än ett när du låser fast cykeln.
– Om du har ett bra lås, så tar tjuvarna hellre den cykeln som inte har ett bra lås, säger Jonny Lindroos. Och att se helst till att låsa fast cykeln i något:
– Har du bara ditt cykelstyre eller bakhjulet låst så är det inte svårt för tjuvarna. Med dagens lätta cyklar är det enkelt att bära iväg med cykeln runt hörnet och i lugn och ro knäcka låset, säger Albin Näverberg.
Polisen tipsar- ligg steget före tjuven
Ha cykeln i förråd och garage, och ha dem låsta även där. Ha godkända lås. Enkla vajrar klipps lätt av och äldre cyklar med fasta lås är enkla att sparka upp. Använd DNA-märkning. Polisen har även märkningsutrustning som de lånar ut.
Köpa begagnat?
Begär kvitton, kolla upp ramnumret eller andra bevis på att cykeln du köper via nätet inte är stulen. Annars kan du själv göra dig skydlig till olovligt förfogande eller häleri och cykeln beslagtas. Nytt för i år är att beslagtagna och upphittade cyklar samlas hos polisen i Solna, och inte lokalt på polisstationen i Järfälla.
Järfälla Tidning Publicerad 15:54, 4 maj 2017 Emelie Henricson Heléne Claesson Jennische Foto: Mikael Andersson