Lund värst drabbat av cykelstölder
Ingen av Sveriges största städer ligger i topp när man tittar på antalet cykelstölder per invånare - däremot sticker studentstäderna ut. För att slippa bli av med cykeln är det viktigaste att ha ett rejält lås.
Förra året anmäldes strax över 65 000 cyklar stulna i Sverige. Toppmånaden var augusti då 8 523 anmälningar gjordes, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Precis som med de flesta andra brott sker flest stölder i Stockholm, Göteborg och Malmö, men för att få veta var problemet egentligen är störst är det mer rättvisande att titta på hur många stölder som sker per invånare i en kommun.
Enligt en granskning av siffrorna från Brå som If gjort är Lund den kommun som är hårdast drabbad med 16,4 stölder per 1 000 invånare. Linköping följer strax efter på 16,3 medan Örebro är trea på 14,6.
– Högskolestäderna har en särställning. Sannolikt beror det på att det finns många cyklar att stjäla men också en stor andrahandsmarknad, säger Lars Silfverswärd, skadeförebyggande expert på If.
Lund skiljer sig enligt genomgången från rivalen Uppsala, som ligger på en mer blygsam sjundeplats med drygt 11,3 stölder per 1 000 invånare. Lidköping sticker också ut genom att ha lika många stölder per invånare som Uppsala, trots att man inte har någon högskola eller universitet.
Samtidigt finns ett stort mörkertal. Resultaten i Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning tyder på att bara 24 procent av cykelstölderna anmäls vilket betyder att så många som 270 000 svenska hushåll kan ha fått en cykel stulen under förra året.
Topp 10: Kommunerna med flest cykelstölder per 1000 invånare 2016
Lund: 16,4
Linköping: 16,3
Örebro: 14,6
Malmö: 13,6
Halmstad: 11,9
Nyköping: 11,5
Uppsala: 11,3
Lidköping: 11,3
Helsingborg: 11,0
Gävle: 10,6
Källa: Ifs sammanställning av siffror från Brå gällande anmälda cykelstölder per kommun 2016. OBS: Statistik över alla Sveriges kommuner finns i bifogat exceldokument.
Godkänt lås viktigast
Vill man inte bli av med sin cykel är det viktigaste att ha ett godkänt lås, helst ett U- eller bygellås. Både framhjulet och ramen bör låsas fast i något som inte kan lyftas bort, som cykelstället eller en stolpe.
– Tjuven är lat men fräck och agerar gärna antingen blixtsnabbt i stunden eller mer metodiskt när ingen ser. Har du bara låst fram hjulet i cykeln är det lätt att lyfta den och leda den till en annan plats för att i lugn och ro öppna låset, säger Lars Silfverswärd.
Täcks av hemförsäkringen
Cykelförsäkring ingår i de flesta hemförsäkringar. Den gäller även för elcykel. Är cykeln värd mer än en viss summa kan man behöva en extra cykelförsäkring som ett tillägg till hemförsäkringen.
Ifs tips på hur du stoppar cykeltjuven:
Parkera inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.
Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage? Ställ in cykeln där på kvällen.
Lås fast både cykelns framhjul och ram i ett kraftigt, fast förankrat föremål.
ID-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln med märk-DNA, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats.
Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.
Publicerad : 2017-09-02 SecurityUser Sverige