Menu

Press

Artiklar - Blogg - Nyheter

  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord

2020
5 Feb

Dumpade cyklar som står och skräpar finns det gott om i Stockholm. Förra året fraktades över 2 000 hojar bort av staden.

2020-02-05 17:35
– Det är många cyklar i Stockholms stad som står övergivna, säger Karin Hebel vid trafikkontoret.
Har du fått en röd lapp på din cykel? Då kan det vara dags att parkera om din cykel eller hämta hem den. Inom sju dagar fraktas den bort av Stockholm stad.
Lappas efter observationer
Sedan hösten 2015 har staden forslat bort cyklar som stått övergivna under en längre tid. Det kan vara hojar som är rena vrak som saknar framhjul och är rostiga, men också cyklar som är i gott skick och låsta. Exakt hur lång tid det tar innan ett fordon lappas kan variera.
– Vi lappar inte cyklar efter 24 timmar, även fast cyklar max får stå på en gata så länge, säger Karin Hebel, enhetschef vid trafikkontoret. Observationen av vilka cyklar som bedöms vara övergivna görs både av allmänheten som lämnar in klagomål till kommunen och av stadens runt 400 p-vakter som vandrar runt längs gatorna. Fakta Så går det till Först fästs en tejp mellan hjul och ram under sju dagar på den cykel som ser övergiven ut. Har inte tejpen försvunnit då sätter man också på en uppmaningslapp om en flytt på cykeln under sju dagar. Är inte lapparna eller cykeln borta efter det kommer cykeln att forslas bort. På lappen står det en text som uppmanar ägarna att ta bort sina cyklar – annars fraktas de bort. Visa Kan bli ett större problem Förra året flyttades 2 158 cyklar från gatorna till stadens uppställningsplats i Lunda industriområde i västerort. Under 2018 rörde det sig om 2 707 cyklar. Men även om det är ett stort antal cyklar som tas bort varje år så är det inget massivt arbete för staden. – Det är inte ett jätteproblem med övergivna cyklar. Men vi går mer mot att bli en cykelstad så kommer det ju inte att minska på sikt, säger Karin Hebel. Säljs eller skrotas av staden Cyklarna som hämtas av staden och bedöms som ett vrak skrotas direkt. De som är i gott skick bevaras i tre månader. Har ingen ägare hämtat cykeln innan dess så säljs staden den via auktionsföretag. – Pengarna som vi får in vid försäljningen går sedan tillbaka till Stockholms stad, säger Karin Hebel. På lappen står det en text som uppmanar ägarna att ta bort sina cyklar – annars fraktas de bort. Publicerad 5 februari 2020, kl. 05:00Uppdaterad 5 februari 2020, kl. 17:35 Mitt i Stockholm/Twitter Ronja Mårtensson ronja.martensson@mitti.se Foto: Maria Gramer.
Kategorier:
Nyckelord:

Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
  Prenumerera
Kategorier
Nyckelord